Junioren Competitie

KNLTB Juniorenranglijst

De beste junioren van Nederland staan op de KNLTB Juniorenranglijst. Door het spelen van Junioren Tour toernooien verdien je punten voor de ranglijst. De meest actuele KNLTB Juniorenranglijst vind je op MijnKNLTB.

Juniorenranglijst in Coronaperiode

Normaal is de ranglijst gebaseerd op de resultaten die je in de afgelopen 52 weken hebt behaald, waarbij de 6 beste enkelspelspelresultaten en de 2 beste dubbelspelresultaten meetellen. Omdat we in de afgelopen 52 weken te weinig speelweken hebben gehad voor het behalen van deze resultaten, wordt deze periode verlengd.

Om tot een eerlijke ranglijst te komen hebben we verschillende scenario’s uitgewerkt. De ranglijst die het beste resultaat geeft is de ranglijst waarbij vanaf week 11 in 2019 de resultaten worden meegeteld, met uitzondering van de Nationale Junioren Kampioenschappen (NJK) van 2019. De NJK zijn namelijk wel in 2020 gespeeld, dus deze telt mee voor de ranglijst van 1 januari. Door een langere periode aan te houden voor de ranglijst, krijg je als speler de mogelijkheid om je 6 beste enkelspelspelresultaten en 2 beste dubbelspelresultaten te behalen.

Omdat we nog niet weten wanneer we weer wedstrijden mogen spelen, kunnen we nu nog niets zeggen over hoe en wanneer we deze verlengde periode van de ranglijst gaan afbouwen.

Hoe werkt de puntenopbouw

De KNLTB Juniorenranglijst wordt opgebouwd aan de hand van punten die je kan verdienen door het spelen van Junioren Tour toernooien. Je totaal aantal punten is opgebouwd uit je zes beste enkelspelresultaten en je twee beste dubbelspelresultaten. De totale som van deze toernooien bepaalt je positie op de ranglijst. De punten die je door het spelen van een Junioren Tour toernooi verdient blijven gedurende 52 weken staan, waarna deze punten weer worden vervangen voor nieuwe punten.

Puntentabellen

Voor alle soorten Junioren Tour toernooien en leeftijdscategorieën is bepaald hoeveel punten je kan verdienen. Een eerste plaats in een Junioren Tour toernooi Zilver levert bijvoorbeeld evenveel punten op als het behalen van een derde plek in een Junioren Tour toernooi Goud. Daarnaast worden er verschillende punten toegekend aan de verschillende leeftijdscategorieën. Deze verschillen zijn er omdat punten gedurende 52 weken worden meegenomen, waardoor punten vanuit verschillende leeftijdscategorieën kunnen worden vertaald naar een hogere leeftijdsklasse.

De precieze puntenverdeling vind je terug in de puntentabellen, die je onderaan deze pagina kunt downloaden. De opbouw van de puntentabellen komt overeen met de puntentabellen van de International Tennis Federation (ITF) en Tennis Europe (TE).

Voordelen puntentabellen:

  • Spelers die goed presteren worden beloond doordat ze doorstromen naar een hoger niveau.
  • Topspelers zitten niet ‘vast’ aan het hoogste niveau. Ze kunnen ook een lager toernooi spelen als dit in de buurt is, qua planning beter uitkomt óf als ze bijvoorbeeld herstellende zijn van een blessure.
  • Door de kleine verschillen tussen de verschillende niveaus ontstaat er variatie in de spelers die in een bepaald niveau spelen. Hierdoor komen de spelers minder vaak dezelfde tegenstanders tegen.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op de veelgestelde vragen over de KNLTB Junioren Tour en de KNLTB Juniorenranglijst vind je hier.

Gerelateerd aan deze pagina

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen