Junioren Competitie

KNLTB Juniorenranglijst

De beste junioren van Nederland staan op de KNLTB Juniorenranglijst. Door het spelen van Junioren Tour toernooien verdien je punten voor de ranglijst. De meest actuele KNLTB Juniorenranglijst vind je op MijnKNLTB.

Juniorenranglijst terug naar ‘normaal’ (update 5 April)

Na een bijzondere periode met minder speelweken, gaan we weer naar een 'normale' Juniorenranglijst. De afgelopen periode zijn er voldoende nieuwe speelmogelijkheden geweest, waardoor we nu op het punt zijn aangekomen dat we volledig terug gaan naar een 'normale' Juniorenranglijst.

De Juniorenranglijst is gebaseerd op de resultaten die je in de afgelopen 52 weken hebt behaald, waarbij de 6 beste enkelspelresultaten en de 2 beste dubbelspelresultaten meetellen. De afgelopen twee jaren is deze periode verlengd. Door een langere periode aan te houden bleef het mogelijk om voldoende aantal resultaten mee te laten tellen. Om weer terug te gaan naar een 'normale' ranglijst, een periode van 52 weken, zijn twee stappen nodig.

  • Stap 1: het laten wegvallen van alle resultaten van 2019. Dit is eind 2021 doorgevoerd.
  • Stap 2: het laten wegvallen van de resultaten van 2020. Deze laatste stap hebben wij op 5 april 2022 doorgevoerd.

De belangrijkste uitgangspunten voor het afbouwen van de verlengde periode zijn:

  • Zo snel mogelijk terug naar een actuele ranglijst met actuele toernooiresultaten;
  • Er moeten voldoende speelmogelijkheden geweest zijn om 6 enkelspelresultaten en 2 dubbelspelresultaten te behalen voor iedere speler, ongeacht leeftijd en niveau (Goud, Zilver of Brons).
  • Kiezen voor de optie die voor de grootste groep spelers de minste impact heeft.

Een schema met de speelmogelijkheden per leeftijdscategorie in 2021 en 2022 vind je hier. Een uitleg van dit schema kun je hier beluisteren.

Publicatie nieuwe ranglijst

Resultaten die meetellen

Publicatiedatum

Resultaten t/m week 25

28 juni

Resultaten t/m week 26

5 juli

Resultaten t/m week 27

12 juli

Resultaten t/m week 28

19 juli

Resultaten t/m week 29

26 juli

Klik hier om naar de nieuwe Juniorenranglijst te gaan.

Hoe werkt de puntenopbouw

De KNLTB Juniorenranglijst wordt opgebouwd aan de hand van punten die je kan verdienen door het spelen van Junioren Tour toernooien. Je totaal aantal punten is opgebouwd uit je zes beste enkelspelresultaten en je twee beste dubbelspelresultaten. De totale som van deze toernooien bepaalt je positie op de ranglijst. De punten die je door het spelen van een Junioren Tour toernooi verdient blijven gedurende 52 weken staan, waarna deze punten weer worden vervangen voor nieuwe punten.

Puntentabellen

Voor alle soorten Junioren Tour toernooien en leeftijdscategorieën is bepaald hoeveel punten je kan verdienen. Een eerste plaats in een Junioren Tour toernooi Zilver levert bijvoorbeeld evenveel punten op als het behalen van een derde plek in een Junioren Tour toernooi Goud. Daarnaast worden er verschillende punten toegekend aan de verschillende leeftijdscategorieën. Deze verschillen zijn er omdat punten gedurende 52 weken worden meegenomen, waardoor punten vanuit verschillende leeftijdscategorieën kunnen worden vertaald naar een hogere leeftijdsklasse.

De precieze puntenverdeling vind je terug in de puntentabellen, die je onderaan deze pagina kunt downloaden. De opbouw van de puntentabellen komt overeen met de puntentabellen van de International Tennis Federation (ITF) en Tennis Europe (TE).

Voordelen puntentabellen:

  • Spelers die goed presteren worden beloond doordat ze doorstromen naar een hoger niveau.
  • Topspelers zitten niet ‘vast’ aan het hoogste niveau. Ze kunnen ook een lager toernooi spelen als dit in de buurt is, qua planning beter uitkomt óf als ze bijvoorbeeld herstellende zijn van een blessure.
  • Door de kleine verschillen tussen de verschillende niveaus ontstaat er variatie in de spelers die in een bepaald niveau spelen. Hierdoor komen de spelers minder vaak dezelfde tegenstanders tegen.

Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op de veelgestelde vragen over de KNLTB Junioren Tour en de KNLTB Juniorenranglijst vind je hier.

Gerelateerd aan deze pagina

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen