NJK 2022 - Finaledag

Nationale Ranglijsttoernooien

Nationale Ranglijsttoernooien (NRT's) zijn open toernooien speciaal voor de subtop van Nederland. De spelers die hieraan meedoen kunnen zich tijdens deze toernooien op nationaal niveau meten met anders tennissers van hetzelfde niveau en speelsterkte. Tegelijkertijd kunnen ze punten verzamelen voor de nationale KNLTB Ranglijst.

Op de KNLTB-ranglijst staan de beste spelers, mannen en vrouwen, van Nederland. De plaats op de ranglijst wordt bepaald door de positie op een internationale ranglijst (ATP/WTA/ITF), de resultaten bij NRT-toernooien en open toernooien met onderdelen in de categorie 2.

Nationale Ranglijsttoernooien zijn vernieuwd!

Vanaf de start van het zomerseizoen (1 april 2024) zijn de Nationale Ranglijsttoernooien (NRT) vernieuwd. Het doel van deze vernieuwing is om de NRT en open toernooien in de volle breedte te versterken om zo een nog beter topsportklimaat én een passender wedstrijdaanbod voor alle spelers te creëren. De belangrijkste uitgangspunten hiervoor zijn: meer richting geven aan het wedstrijdaanbod, meer regie hebben in de samenstelling van de toernooikalender met aantal speelplekken en het niveau binnen de toernooien verhogen, waardoor spelers meer op niveau kunnen spelen. In dit artikel hebben we de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rijtje gezet.

Voor wie?

Alleen de beste spelers van Nederland, met een speelsterkte tussen de 1 en de 4, kunnen zich inschrijven voor Nationale Ranglijsttoernooien.

Verschillende niveaus

De toernooistructuur is als volgt:

  • NRT-1000: toernooien waar bij winst 1000 punten kunnen worden verdiend. Voor spelers met speelsterkte 1-2 en ranglijstposities 1 t/m 75. In de zomerkalender zijn 5 (maximaal 8) van deze toernooien gepland. Per speelweek is maximaal 1 toernooi mogelijk.
  • NRT-500: toernooien waar bij winst 500 punten kunnen worden verdiend. voor spelers met speelsterkte 2-3 met ranglijstposities 50 t/m 200. Per toernooiweek worden maximaal 3 toernooien met deze zwaarte gepland.
  • Categorie 2: open toernooien voor spelers met speelsterkte 2 tot en met 3/4.

Per speelweek wordt er een maximum van 1 NRT-1000, 3 NRT-500 en 2 cat-2 toernooien per provincie gehanteerd.

Het prijzengeld en het aantal te verdienen punten voor de ranglijst neemt toe naarmate het niveau van het toernooi stijgt.

Aanbod Nationale Ranglijsttoernooien

Het meest actuele aanbod van NRT's vind je op MijnKNLTB. Dat kun je op twee manieren doen:

  • Via het tabblad Toernooien → Klik vervolgens op de knop NRT
  • Via het tabblad Ranking → KNLTB Ranglijst → bovenin via het tabblad Toernooien

Zomerkalender

De zomerkalender start in week 18 met het eerste NRT in de nieuwe opzet. In de toernooikalender is het aanbod van NRT’s afgestemd op de vraag van de spelers én de planning van internationale toernooien in Nederland. Daarnaast houden we rekening met feestdagen, vakantieperiodes en de KNLTB-competities. Hierdoor ontstaat een kalender met vaste speelweken en speelschema’s om op deze manier het aantal speelplekken en het niveau te kunnen waarborgen. Wellicht dat er in de komende weken nog NRT's aan de kalender worden toegevoegd. Houd daarom MijnKNLTB goed in de gaten voor de meest actuele kalender.

Inschrijven

Wil je graag meedoen aan een Nationaal Ranglijsttoernooi? Dan kun je je daarvoor inschrijven via MijnKNLTB. De inschrijving sluit 1,5 week voor aanvang van de toernooiweek, op dinsdag om 14.00 uur. Voor ieder NRT volgt na de deadline van inschrijven de acceptatie. Acceptatie geschiedt op basis van jouw positie op de KNLTB-ranglijst. Hoe hoger de positie, hoe groter de kans dat je mee mag doen. Daarnaast geeft de organisatie wildcards weg. Als je niet geaccepteerd wordt, kan je deelnemen aan een categorie 2 toernooi om daar punten te verzamelen voor de ranglijst. Als niet-geaccepteerde speler heb je de keuze om deel te nemen aan het categorie 2 onderdeel wat bij het NRT waarvoor je niet geaccepteerd bent deel te nemen óf om je in te schrijven voor een categorie 2 toernooi elders in dezelfde speelweek.

Terugtrekken

Als je geaccepteerd bent voor een Nationaal Ranglijsttoernooi, maar je kunt het toernooi toch om bepaalde redenen niet spelen, dan dien je je af te melden. Voor de inschrijfdeadline kan je je terugtrekken via MijnKNLTB. Na de deadline dien je je af te melden bij de toernooileider met de reden van terugtrekking. Een geaccepteerde speler heeft per seizoen 3 keer de mogelijkheid om zichzelf terug te trekken, ongeacht de rede. Neem hiervoor het reglement goed door.

Als je niet geaccepteerd bent voor een Nationaal Ranglijsttoernooi (bij alle prioriteiten), word je automatisch in de categorie 2 geplaatst bij de 1e keuze waarvoor je niet geaccepteerd bent. Je hebt als niet geaccepteerde speler na het acceptatiemoment nog 72 uur de mogelijkheid om je via MijnKNLTB terug te trekken bij het NRT. Hierdoor zal je niét bij de categorie 2 van dit toernooi worden meegenomen, maar heb je de kans om nog in te schrijven voor een categorie elders in dezelfde speelweek. Als voorbeeld hebben we een korte handleiding gemaakt waarin het zichtbaar is hoe het terugtrekken via MijnKNLTB als niet-geaccepteerde speler in zijn werk gaat. Deze vind je hier.

KNLTB Ranglijst

De KNLTB ranglijst is een best of ranking waarbij de:

  • Positie op de KNLTB Ranglijst is gebaseerd op resultaten van de afgelopen 52 weken;
  • Voor de enkelspelranglijst tellen de beste 6 resultaten behaald in NRT’s en/of categorie 2 toernooien mee;
  • Voor de dubbelspelranglijst tellen de beste 4 toernooien mee;
  • Spelers met een positie op de ATP of WTA ranking verdienen bonuspunten voor de KNLTB Ranglijst;
  • Punten behaald in de oude NRT structuur worden tot april 2025 meegenomen in de berekening van de best of ranking. Omdat de best of berekend wordt op basis van de best resultaten van de afgelopen 52 weken worden toernooien volgens de oude structuur dus steeds verder uitgefaseerd.

Reglementen

Op alle Nationale Ranglijsttoernooien die in Nederland georganiseerd worden is het Reglement Nationale Ranglijsttoernooien van toepassing. Kijk hier voor een overzicht van de ranglijstpunten per toernooi, prijzengeldtabel en de hoogte van het inschrijfgeld. Neem voor deelname aan een Nationaal Ranglijsttoernooi het reglement goed door zodat je op de hoogte bent van alle regels rondom deze toernooien.

Veelgestelde vragen