Lijnen schoonvegen bezem gravel

Internationale toernooien

Spelers die al enige tijd op hoog nationaal niveau tennissen en graag meer uitdaging willen, kunnen internationale toernooien gaan spelen. Deze toernooien vallen onder de verantwoordelijkheid van de International Tennis Federation.    

De weg naar internationaal tennis

De eerste stap naar het internationale professionele tennis wordt door veel spelers al op jonge leeftijd gemaakt. Ze stromen meestal via de internationale toernooien voor de jeugd (ITF Junior toernooien) door naar de ITF World Tennis Tour toernooien (WTT toernooien). Deze WTT-toernooien beginnen met prijzengeld van $15.000 (WTT 15), gevolgd door prijzengeld van $25.000 (WTT 25 heren / WTT 35 dames) en zijn er voor zowel dames als heren.  

Bij de dames volgen dan de volgende toernooien binnen de ITF Tour: 

  • W50 ($40.000) ITF World Tennis Tour toernooi  
  • W75 ($60.000) ITF World Tennis Tour toernooi  
  • W100 ($100,000) ITF World Tennis Tour toernooi  

Klik hier voor de ITF World Tennis Tour voor dames.

Klik hier voor de ITF World Tennis Tour voor heren.

Na de ITF Tour volgen de WTA-toernooien. Deze toernooien zijn er in verschillende categorieën. Het kleinste toernooi start met een prijzengeld van $275,000Klik hier voor de kalender van alle WTA-toernooien. 

 Bij de heren volgen dan de volgende toernooien binnen de ATP Challenger Tour: 

  • Challenger 50  
  • Challenger 75 
  • Challenger 100 
  • Challenger 125 
  • Challenger 175

De getallen staan voor de hoeveelheid ATP-punten (punten voor de wereldranglijst) een speler kan halen bij het winnen van het toernooi. Klik hier voor de internationale kalender van de bovenstaande toernooien. 

Na de ATP Challenger Tour volgen de ATP-toernooien. Deze toernooien zijn er in verschillende categorieën: ATP 250, ATP 500, ATP Masters 1000. De verschillen worden bepaald door de hoeveelheid ATP-punten die er gewonnen kunnen worden. Ook het prijzengeld verschilt per toernooi. 

De grootste internationale toernooien zijn de Grand Slams. Hiervan zijn er vier in één jaar, namelijk: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Hier zijn de meeste punten voor de internationale ranglijst en prijzengeld te winnen.  

ITF World Tennis Masters Tour

Speciaal voor spelers vanaf 30 jaar die het leuk vinden om wedstrijden te spelen, die zich zelf willen blijven uitdagen en op niveau willen blijven spelen zijn er de ITF World Tennis Masters Tour toernooien. Tijdens deze internationale toernooien kunnen spelers zich meten met nationale- en internationale tegenstanders van dezelfde leeftijd. 

Jaarlijks worden er een aantal ITF World Tennis Masters Tour toernooien georganiseerd op diverse plekken in Nederland. De toernooien hebben een uniek en persoonlijk karakter, want de toernooiorganisaties zijn betrokken en zorgen voor een warm en persoonlijk contact. Hierdoor ontstaat een strak georganiseerd toernooi met een fijne sfeer, waar je je als speler snel thuis voelt. Ook zorgt deelname aan de toernooien voor gezelligheid en plezier. Er zijn talloze mooie contacten en vriendschappen ontstaan tijdens de ITF World Tennis Masters Tour. 

Het circuit van de ITF World Tennis Masters Tour kent een aantal speelniveaus waarvan de wereldkampioenschappen het hoogste niveau is. Na de wereldkampioenschappen volgen de Grade 1000, 700, 400, 200 en 100 toernooien. Grade 1000 is voor de fanatieke wedstrijdspeler op (inter)nationaal niveau en bij een Grade 100 kan een recreatieve speler instromen. Er wordt gespeeld in de leeftijdscategorieën 30+, 35+, 40+, 45+, 50+, 55+, 60+, 65+, 70+, 75+, 80+ en 85+ en in de onderdelen DE, HE, DD, HD en GD. 

Punten verdienen voor de ranglijst

Door deel te nemen aan de internationale toernooien kunnen spelers niet alleen wedstrijdervaring opdoen, maar dus ook tegelijkertijd (de eerste) punten proberen te verdienen voor de internationale ranglijstPunten die worden behaald tijdens internationale toernooien worden opgenomen in de ITF World Tennis Ranking Dames, ITF World Tennis Ranking Heren, ITF World Tennis Masters Tour Rankings, ATP-ranking en/of WTA-ranking. 

De resultaten van nationale- en internationale toernooien bepalen voor Nederlandse spelers ook hun positie op de nationale ranglijst, de KNLTB-ranglijst. 

Toernooien in Nederland

In Nederland worden ook een aantal internationale toernooien georganiseerd.

Tijdens deze internationale toernooien krijgen Nederlandse tennisfans een unieke kans om nationale- en internationale toptennissers van dichtbij in actie te zien. Klik hier voor de evenementenkalender in Nederland. 

Naast bovenstaande toptennisevenementen worden er ook een aantal internationale toernooien voor senioren en jeugd georganiseerd in Nederland. Klik hier voor de evenementenkalender in Nederland. 

Inschrijven

Voordat spelers zich voor een internationaal ITF-toernooi kunnen inschrijven moeten ze een IPIN aanvragen. IPIN is het International Player Identification Number. Via de IPIN wordt vanuit de ITF alle communicatie geregeld voor inschrijvingen en terugtrekkingen. Klik hier voor de meest gestelde vragen met betrekking tot een IPIN  

Als je een IPIN hebt kunnen spelers zich via hun account inschrijven voor toernooien. Vanaf 14 jaar mag je deelnemen aan de ITF World Tennis Tour toernooien (dames & heren)Klik hier voor meer informatie over (het inschrijven voor) ITF-toernooien.  

Wildcards

Wil je een internationaal toernooi in Nederland spelen, maar laat je ranking op de ranglijst dit niet toe door bijvoorbeeld een blessure? Dan is het mogelijk om een wildcard aan te vragen. 

Overlap KNLTB NRT toernooien en internationale toernooien

In de zomer en winter worden er zowel internationale toernooien als NRT toernooien in Nederland georganiseerd. Kijk hier voor welke toernooien je wel en niet tegelijk kan inschrijven.